Artikelen in de media

Lukasz, Claudia en Aleksandra balen van slechte beeldvorming

Ze zijn ‘eng’, maken ‘altijd’ herrie en lopen nogal eens dronken op straat. Dat beeld heeft een deel van de samenleving nog steeds van arbeidsmigranten, merkt René van Lint. Op zijn kwekerij in Boskoop …. (Lees verder in AD van 5 juli 2021)

Topvoetbalster Ginka Lozanova

Ze was ooit een topvoetbalster in het nationaal damesteam van Bulgarije. Tegenwoordig is ze helemaal happy als logistiek medewerker in Nederland. Deze week wordt Ginka Lozanova (50) uit Maasbree geplukt. (Lees verder in HalloMaasbree.nl van 1 juli 2021)

Thuis is altijd ver weg voor arbeidsmigranten, maar verder valt er weinig te klagen

Het leven in Sluiskil is goed, vinden Doren en Daniel uit Roemenië. Niet alleen wonen ze sinds een maand in een spiksplinternieuw appartement, ze gaan na elke tien weken werken twee weken terug naar hun thuisland. (Lees verder in de Provinciale Zeeuwse Courant, 18 juni 2021)

Joanna en Jaroslaw hebben nooit discriminatie ervaren

Deze week Joanna en Jaroslaw Bzden. Via een uitzendbureau werkt dit echtpaar als orderpicker bij logistiek bedrijf Bleckmann. Joanna: “In Polen werkte ik als sales representative. Dat was best stressvol. Nu ben ik wel moe aan het eind van de dag, maar ik hoef niet meer mee te doen aan de rat race. Mijn leven is zonder stress.” Jaroslaw: “Ik werkte in de mijn. Dit bevalt me beter, zo boven de grond.” (lees verder bij ABU, 18 juni 2021)

Geadopteerde Jurek heeft nooit behoefte gevoeld om biologische moeder te zoeken

Om de spiegel op zijn kamer boven het bedrijf waar Jurek werkt, hangt een rozenkrans. Hij pakt hem regelmatig. Ook gaat hij soms naar de Poolse mis die elke zondag wordt gehouden.(Lees verder in NH Nieuws van 27 juni 2021)

Man-met-twee-rechterhanden Swavek werkt altijd en is bijna nooit bij zijn gezin in Polen

Per toeval kwam de Poolse Swavek ruim twintig jaar geleden in Nederland terecht. Een vriend die al hier naartoe zou gaan, vroeg hem of hij niet mee wilde. (Lees verder in NH Nieuws van 20 juni 2021)

Roemeense David (26) blijft Irina eeuwig dankbaar voor kans om hier te werken

Als het aan David had gelegen, dan was hij na zijn schooltijd verder gaan studeren. Maar het geld was er simpelweg niet voor. Zijn gezin was arm en kon amper rondkomen. (lees verder in NH Nieuws, 13 juni 2021)

Arbeidsmigranten Sylwia en Lukasz willen niet terug: “Misschien na ons pensioen”

Het is van alle tijden: mensen die de grens overtrekken op zoek naar een beter leven. Wie zijn deze mensen en waarom hebben ze hun land verlaten? Een vierluik, vandaag deel 1: Sylwia en Lukasz. (lees verder in NH Nieuws, 6 juni 2021)

Dominika en Maciej uit Polen bouwen leven op in Nederland

Deze week Dominika en Maciej Olczyk (beiden 29) uit Polen, die aan een toekomst in Nederland bouwen. Inmiddels werken ze volgens een fase C-uitzendovereenkomst en hebben dus werkzekerheid. (Lees verder bij ABU, 10 maart 2021)

Expats zoals de Spaanse Abraham zijn onmisbaar voor de Zeeuwse (zorg)economie

Buitenlandse werknemers zijn onmisbaar geworden voor de Zeeuwse economie. Het gaat om 7 procent van de Zeeuwse beroepsbevolking en elk jaar groeit dat deel fiks. (Lees verder bij Omroep Zeeland 20 maart 2023).

Arbeidsmigranten in gemeente Steenbergen: ‘Mijn toekomst ligt hier’

Drie jaar geleden kwam Lavinia Butnariuc (26) in haar eentje vanuit Roemenië naar Nederland. Via een uitzendorganisatie ging ze uien oogsten. Sinds acht maanden is ze nu receptioniste in Stella Maris. (Lees verder in PZC 14 juli 2022).

Zie ook: