Aspergekweker Van Gerven: ‘Nederland kan niet zonder de helpende handen van buiten’

Als de lente is aangebroken en het kwik stijgt, kunnen ze bij Van Gerven Asperges in Oirschot weer aan de bak. De groeispurt die het witte goud dan maakt, maken vader en zoon Jan en Willem van Gerven samen met een gemotiveerd team van arbeidsmigranten al veertien jaar. Jan van Gerven: ‘Nederland kan niet zonder de helpende handen van buiten.’

Net na zonsopkomst staan een paar medewerkers met een bekertje koffie te wachten op vervoer naar een van de percelen waar ze deze ochtend op zoek kunnen naar het witte goud. Het zijn de allereerste dagen van het aspergeseizoen, en de nachtvorst zorgt ervoor dat de asperges nog niet echt genegen zijn om uit hun bed te komen. Dat blijkt als de stekers een kwartiertje later aan de slag zijn op een perceel langs de A58. Het is goed zoeken naar asperges die hun kopje al laten zien. Jan van Gerven: ‘De bodem moet 11 graden zijn, pas dan wordt een asperge wakker.’

Polen en Roemenië

Jan en Willem van Gerven runnen samen de aspergekwekerij met een oppervlakte van 83 hectare en 110 werknemers. Een groot verschil met de 6 hectare toen Willem in 2011 besloot om in de voetsporen van zijn vader te treden. Dat was dan ook het startschot van de groeispurt. ‘Daarmee zijn we een van de grootste telers van Nederland, maar verdere groei is geen doel op zich.’ zegt Willem van Gerven.
In Nederland kan Van Gerven onvoldoende personeel vinden. ‘Daarom werken er tijdens het seizoen zo’n honderd aspergestekers en chauffeurs, die ieder jaar overkomen uit voornamelijk Polen en Roemenië. De restaurants waaraan wij leveren, weten niet hoe wij eruitzien, maar kennen wel onze Poolse chauffeurs.’

Vloerverwarming en airconditioning

Onlangs was de opening van het nieuwste woongebouw voor deze medewerkers, bestaande uit twee verdiepingen met 24 tweepersoonskamers. Het permanente woongebouw staat op eigen terrein. Een nachtje Van der Valk gaf inspiratie voor de inrichting. Wim van Gerven: ‘We hebben nergens op bezuinigd. Aan alles is gedacht: van vloerverwarming tot airconditioning en van luxe inloopdouche tot eigen keuken. We willen dat onze werknemers zich thuis voelen hier. En als het netjes is, houden ze het zelf ook netjes. Ik ben van mening dat ze beter hun best doen als alle randvoorwaarden in orde zijn. Deze mensen laten alles achter om hier te komen werken. Waarom zouden zij het minder moeten hebben dan Nederlanders?’

Veel werknemers komen al jaren bij Van Gerven Asperges. Wim: ‘Ik probeer minimaal een keer per jaar op bezoek te gaan in Roemenië. Dat is nuttig en ook leuk.’ In totaal wonen er tachtig mensen in de onderkomens op het erf. Wanneer het gros van de aspergestekers in juni weer vertrekt, komen er arbeidsmigranten van een naburig distributiebedrijf. Wim van Gerven: ‘Dat was iets wat de gemeente aanvankelijk niet wilde. Maar alleen huisvesten in aspergetijd is niet rendabel, dan worden het echt hokjes. Als je iets goeds wilt neerzetten, moet je die investering ook terug kunnen verdienen.’

Wim vervolgt: ‘Een voordeel is dat op deze manier minder gewone woningen worden onttrokken. Wonen waar je werkt, heeft ook de voorkeur van de arbeidsmigranten.  Onze buitenlands medewerkers willen niet in een gewone wijk wonen. Ze zijn hier om zoveel mogelijk te werken en geld te verdienen. Daarom zijn ze ook niet op zoek naar contact met de buurt, hoewel dat wel vaak nog wel wordt gedacht.’